Hel ugnstekt fläskkarré med rostad färskpotatis

En perfekt helg- och/eller bjudmat är hel stek av fläsk, i min smak helst karré. Detta för att den alltid blir saftigare än magrare kött som skinka eller kotlett beroende på att karrén är mer melerad (alltså har mer insprängt fett). Detta kan ju självklart tas bort när man äter om man så vill. Det är heller inte speciellt svårt att tillaga stek i ugnen då den mer eller mindre sköter sig själv. Behövs bara lite tillsyn och ösning då och då. Tips: använd en digital stektermometer så blir det perfekt.Till fyra personer behöver du:

Hel bit fläskkarré på ungefär 1, 3 kg (eller annat fläskkött om det passar bättre).

10-15 jämnstora potatisar (helst i medelstorlek)
1 rödlök
1 gul lök
3-4 vitlökar
Olivolja
Smör
Salt
Peppar

I butiken: Välj en köttbit som är rätt så hög och jämn i storlek och som känns fast i konsistensen. Det gör att den enklare blir rätt genomstekt och får finare form vid serveringen.

Ta fram köttet god tid innan tillagningen gnid in rikligt med svartpeppar och salt. Sätt ugnen på 225 grader och skölj och skrubba sedan färskpotatisen ren från smuts. Skala all lök och klyfta ner dem tillsammans med den hela potatisen i en ungsfast form. Några matskedar olivolja och några klickar smör.

Stek köttet i en panna (hest gjutjärn) med lite olivolja och smör så det får en fin och gyllene stekyta, tryck sedan in termometern så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Sätt sedan pannan på gallret i mitten av ugnen. Ungefär när termometern visar 40-45 grader i köttet kan du sätta in potatisformen på botten av ugnen och ändra till undervärme. Ös köttet med skyn som bildas i pannan då och då. När termometern visar 68 grader på köttet tar du ut steken och låter den vila i aluminiumfolie, de sista graderna till 70 kommer att gå upp av sig själv. Medans den vilar går potatis och lök färdigt i ugnen.

Variation: man kan med fördel även använda rotsaker som morot, palsternacka eller rotselleri tillsammans med potatisen och löken.

// Daniel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0