Muffins

Då jag varit sämst på att bjuda på fikabröd på jobbet så tänkte jag imorgon överraska damerna med muffins. Hoppas att mina specialare med blåbär/lime och choklad/hallon gör susen :D


Färdiga blåbär/lime- och choklad/hallonmuffins

Grundsmet (6 stora eller 12 små)
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk bakpulver

Sätt ungnen på 200 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst, rör sedan ner smöret. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljen och rör till en slät smet. Här efter har du i dina smaker. Häll smeten i formar och grädda i ugnen. 12 minuter för små och det dubbla för stora.

Blåbär/lime
saften från 1 lime
skal från 2 lime
1,5 dl blåbär (färska eller frusna)

Choklad/hallon
175 g mörk blockchoklad
2 msk kakao
30-35 hallon (färska eller frusna)



Blåbär/limemuffin

Kycklingfilé i foliepaket

För några år sedan när Jamie Oliver rumsterade som mest i våra TV-rutor gjorde han foliepaket med olika fyllningar som bara vara att slänga in i ugnen och väl där inne skötte det sig själv. Det är en strålande enkel idé och gott blir det vill jag lova. Här är i alla fall min variant med kycklingfilé och chorizo. Det blir lite  "man tager vad man haver" och det gillar jag.



För en portion:

1 kycklingfilé
1 halv rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
3 skivor chorizo (alltså inte grillkorven utan den skivade lufttorkade varianten) 
olivolja
smör
oregano
persilja

Börja med att riva av ett lagom långt ark med aluminiumfolie. Vik arket dubblet på längden två gånger. Du ska sedan vika två av sidorna ordentligt (kanske två-tre varv) så folien bildar en tät ficka med en sida öppen (där du ska få in råvarorna).  Sedan är det bara att fylla upp...skivad lök och chorizo i botten, sedan filén kryddad med salt, peppar och oregano. Halvera vitlökarna, riv ner buljongtärningen, en klick smör, en msk olivolja och persilja på topp. Förslut fickan väl och stoppa hela paketet i ugnen på 225 grader i  ca. 30-35 minuter. 

Foliepaketens fyllning går att variera i oändlighet med olika råvaror (till exempel lax med vitt vin eller något asieninspirerat) och kanske några rotsaker.  Man kan med fördel även skiva potatis tunt för och lägga i botten på paketet så har man verkligen allt i ett, men idag kokade jag dock bulgur.

Brunch på Djurgårdsbrunn

Mor min fyller år här i veckan och i söndags passade jag och sambon på att bjuda med henne på en brunch. Vi valde Djurgårdsbrunn trots det relativt höga priset på 225 kr per person med då omgivningarna är fina och restaurangen har trevliga anor tänkte vi att det kunde vara värt det, mamma hade dessutom en önskan att få komma ut på Djurgården. Man kanske inte ska klaga, men det visade sig att vi valt en av årets varmaste dagar...så det var lite jobbigt att äta all mat mitt i hettan.

Tyvärr missade jag att ta några bilder men jag får återberätta mina intryck med ord istället. Till att börja med kan man säga att det fanns gott om mat och personalen fyllde på med jämna mellanrum. Jag inledde med den kalla delen av bordet och trots sitt pris tycker jag att grönsaker och sallader inte hittade riktigt fram till mina smaklökar. Inte så att det var ofräsht, utan det var mer en känsla av att det fattades något. Den kalla färskpotatisen i dressing och de rökta laxfenorna var dock riktiga höjdare på den här delen av bordet.

Mamma och sambon tyckte att både kycklingen och revbenen var i saltaste laget. Jag håller med om revbenen, men kycklingen var helt ok för mig. Min favvo på brunchbordet blev klassikern bacon, äggröra och korv. Djurgårdsbrunn lyckades verkligen att få till en riktigt krämigt härlig äggröra och ett fint och krispigt bacon. Då det var chorizokorv blev det en speciell avbrytning mot det mer traditionella, vilket var gott till den rostade potatisen och tzatsikisåsen. Dessertbordet var det nästan så man inte orkade med...pust! Men pannacotta, rårörda bär och en brownie gick i alla fall ner.

Djurgårdsbrunn är i sig ett trevligt ställe och personalen alert och serviceminded, men för 225 kr hade jag väntat mig mer än vad jag fick denna gång.


Biffsmörgås med pepparrotsfraiche

Sprang av en slump på den här smörgåstävlingen . Tänkte att jag skulle ställa upp med en grym smörgås som knäcker ben ;) Helt perfekt om man skulle ha lite nötkött kvar efter grillningen.



Här har jag använt en ciabatta som jag smörat lite i botten. Ha gärna lite flingsalt på smöret innan du börjar montera valfri sallad och några skivor tomat. Skiva sedan nötköttet (som gärna får vara lite "rare") tunt och lägg ovanpå. Klicka sedan över pepparrotsfraichen och ha på tunt skivad rödlök. Riv över lite pepparrot för garnering och smak.

Pepparrotsfraiche
Färskriv pepparrot efter smak (jag använder 2 msk) och blanda med 4-5 msk Creme Fraiche (gärna den lätta varianten). smaka av med salt och peppar och eventuellt lite olivolja.

Med smak av orienten

Sambon inhandlade två nya kokböcker härmomsistens, en om tapas och en om meze (varav meze-boken syns på bilden nedan) och vi rörde ihop en relativt enkel middag med hjälp och inpiration av boken. Det blev de klassiska libaneserna tabbouleh och hummus som vi toppade med färsspett. Till detta hade vi självklart härligt stora "oriental-style" pitabröd. Recepten nedan räcker gott och väl till 4 personer (och eftersom vi bara är två så blev det lunch dagen efter också).


Lammfärsspett (i detta fall dock utan spett-detaljen)
500 g lammfärs
1 dl hackad persilja
1/2 dl hackad mynta
2 msk rivet citronskal
2 hackade vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

Blanda färsen med alla ingredienserna och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Forma åtta små järpar och grilla på grill eller i ugn (som vi gjorde) ungefär 6-8 minuter.

Tabbouleh
1 1/2 dl bulgur (torr vikt)
100 g bladpersilja
1 kruka mynta
1 finhackad rödlök
1/2  finhackad gurka (skalad och urkärnad)
3 hackade tomater (urkärnade)
Saften av 1 citron
2-3 msk olivolja
salt
svartpeppar

Koka bulgur enligt paketet och låt svalna. Hacka resten av ingridigenserna fint och blanda ihop. Pressa över citron och häll i olivoljan. Salta och peppra och blanda väl.

Hummus
Hummusen gjorde jag lite mer "på fri hand" men med inspiration från boken. Dessutom gjorde jag den från grunden med 2 dl torkade kikärtor (alltså inte från burk som de flesta använder) som fått lega i blöt i tio timmar och sedan kokat i nytt vatten i en timme. Tahini (sesampasta) gjorde jag även själv genom att rosta sesamfrön i en torr het panna tills de fått en gyllenbrun färg. Sedan hade jag i fröna i en mixer och ytterst lite olivoja och salt så det blev en fast pasta av det.

 2 dl kikärtor (torr vikt)
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl grovhackad bladpersilja
Saften av 1 halv citron
2-3 tsk tahini (sesampasta)
4-5 krm spiskummin
salt
peppar
1,5-2 dl olivolja

Häll i kikärtorna i en matberedare och mixa (spara gärna några för garnering). Hacka persiljan mixa i den med kikärtorna tillsammans med vitlök och tahini. Pressa sedan i citronsaften och krydda med salt och peppar. Mixa sedan i olivoljan tills det blir en härligt krämig smet. Servera i vid skål med olivolja och de sparade kikärtorna.


Hel ugnstekt fläskkarré med rostad färskpotatis

En perfekt helg- och/eller bjudmat är hel stek av fläsk, i min smak helst karré. Detta för att den alltid blir saftigare än magrare kött som skinka eller kotlett beroende på att karrén är mer melerad (alltså har mer insprängt fett). Detta kan ju självklart tas bort när man äter om man så vill. Det är heller inte speciellt svårt att tillaga stek i ugnen då den mer eller mindre sköter sig själv. Behövs bara lite tillsyn och ösning då och då. Tips: använd en digital stektermometer så blir det perfekt.



Till fyra personer behöver du:

Hel bit fläskkarré på ungefär 1, 3 kg (eller annat fläskkött om det passar bättre).

10-15 jämnstora potatisar (helst i medelstorlek)
1 rödlök
1 gul lök
3-4 vitlökar
Olivolja
Smör
Salt
Peppar

I butiken: Välj en köttbit som är rätt så hög och jämn i storlek och som känns fast i konsistensen. Det gör att den enklare blir rätt genomstekt och får finare form vid serveringen.

Ta fram köttet god tid innan tillagningen gnid in rikligt med svartpeppar och salt. Sätt ugnen på 225 grader och skölj och skrubba sedan färskpotatisen ren från smuts. Skala all lök och klyfta ner dem tillsammans med den hela potatisen i en ungsfast form. Några matskedar olivolja och några klickar smör.

Stek köttet i en panna (hest gjutjärn) med lite olivolja och smör så det får en fin och gyllene stekyta, tryck sedan in termometern så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Sätt sedan pannan på gallret i mitten av ugnen. Ungefär när termometern visar 40-45 grader i köttet kan du sätta in potatisformen på botten av ugnen och ändra till undervärme. Ös köttet med skyn som bildas i pannan då och då. När termometern visar 68 grader på köttet tar du ut steken och låter den vila i aluminiumfolie, de sista graderna till 70 kommer att gå upp av sig själv. Medans den vilar går potatis och lök färdigt i ugnen.

Variation: man kan med fördel även använda rotsaker som morot, palsternacka eller rotselleri tillsammans med potatisen och löken.

// Daniel

Fast Food Nation...

...eller Snabbmatslandet som den heter i den svenska översättningen är en bok om den gigantiska industri som växt upp kring de stora globala snabbmatskedjorna som KFC, McDonalds, Taco Bell etc. Författaren Eric Schlosser ger oss en inblick i de amerikanska matjättarnas kamp om oss som konsumenter och vad som försigår bakom den glättiga resturangfasaden. Tänkvärt, läsvärt och brinnande aktuellt ämne än idag, ett antal år efter boken släpptes.

// Daniel

Margarita

Nu när det är helg och jag ändå är gräsänkling passar jag på att blanda ihop en av mina absoluta favoritdrinkar, en margarita. Det är nämligen så att den drinken inte är i sambons smak (eller egentligen är det väl den där saltkanten hon opponerar sig mot) så den är tyvärr inte så frekvent hemma hos oss. Jag menar dock att det där saltet hör till hela grejjen med just den här drinken, annars blir det inte någon riktigt klassisk margarita.



Klassisk margarita i ett av våra trevliga glas ur serien Line från Kosta Boda

Jag fuskar lite med min margarita och använder färdig mix som går att köpa i vilken livsmedelsbutik som helst. Hur som helst har jag i 3 cl Tequila, 1 cl Cointraeu och 4 cl av mixen i en shaker med mycket is. Innan dess har jag förberett och hällt upp salt på en tallrik och dragit kanten av cocktailglaset med limejuice för att sedan försiktigt doppa i saltet. Ställ detta åt sidan så länge. Skaka drinken och häll försiktigt upp den i glaset så att du inte förstör saltkanten. Garnera med en skiva lime (eller inte).

// Daniel

Ett ostoppbart ha-begär!

Har länge gått och trånat efter både den här blendern och den här assistenten från Kitchen Aid. De är så rätt i sin retrodesign och de skulle alltid passa i mitt kök, vid alla tillfällen. Vad jag läst mig till kanske assistenten inte tar de största degarna, men hur ofta gör jag stora degar, inte så ofta vill jag lova. Så en vacker dag kommer dessa bli mina, i den creméfärgade varianten.

Snart hoppas jag...

// Daniel

Smoothie

Ikväll gjorde jag mig en smoothie för att lindra mitt sötsug i TV-soffan. Detta är ett enkelt grundrecept där man kan byta ut och kombinera olika frysta bär och fruktsorter. Bara att testa och utmana smaklökarna för att hitta din favvo.




Till en smoothie på 0,5 liter behövs:

2 dl mild naturell yoghurt (gärna ekologisk)
1 dl lättmjölk (gärna ekologisk)
7- 10 frysta jordgubbar beroende på storlek (eller andra frysta bär eller frukter)
1 msk flytande honung

Häll alla ingridienser i en behållare och mixa med en stavmixer till en slät massa. Häll upp på glas och njut.


Pesto

En egen pesto är rätt så enkelt att sno ihop och det blir så pass mycket godare än den man köper på burk i affären. Passar alldeles utmärkt till pastan, att ha droppa över en god smörgås eller att ha som dressing till en sallad.



Till dryga 2,5 dl färdig pesto behöver du:

1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
1 dl färskriven parmesanost
1 dl pinjenötter
2 dl olivolja
3 krm salt
Några varv med svartpepparkvarnen

Ta av basilikabladen från stjälkarna och lägg dem i en matberedare. Rosta sedan pinjenötterna i en torr panna tills de fått färg och riv parmesanosten. Låt nötterna svalna lite och häll sedan i både parmesan och nötter i matberedaren tillsammans med basilikan. Krydda med peppar och salt. Mixa detta till en pasta. Ha sedan i oljan lite i taget och smaka av. Tillsätt mer salt och peppar om så behövs, men tänk på att parmesanosten är salt i sig. Förvarad i kyl håller sig peston ungefär en vecka.

// Daniel

Strömma krog & kanalbar

För andra gången denna sommar besökte sambon och jag Strömma krog & kanalbar på Värmdö. Den första gången vi var där hade jag inte kamera med mig och hade för den delen inte heller börjat blogga. Jag blev då helt förälskad i deras burgare och då vi ändå var ute på Värmdö var vi bara tvungna att ta en liten omväg för ytterligare en lunch. Jag tog självklart burgaren och sambon valde den inkokta laxen.


Burgaren är gjord på högrev och har istället för bacon en lite kraftigare skiva av rökt sidfläsk med ett täcke av smält ost. Till detta serverades pommes, majonäs, en fräsch sallad och saltgurka. Jag måste nog påstå att det är en av de bästa burgarna jag ätit. Dock var köttet denna gång lite för genomstekt för min smak (som gärna vill ha mitt kött lite mer "rare"), men trots det var jag väldigt nöjd. Enligt utsago var sambons lax riktigt fin den med och serverades med färskpotatis, dillmajonäs och inlagd gurka. Tyvärr tänkte jag inte på att smaka den, men jag litar på hennes omdöme.





Servicen var som den tidigare gången vi var där allert och otroligt vänlig, de hade verkligen koll. Att stället är populärt går heller inte att ta miste på och precis efter vi kom dit hade de redan folk på väntelista för lunch. Men personalen verkade ha koll och fixade in de flesta på 10-15 minuter. Strömma krog & kanalbar är väl värt ett besök.

// Daniel

Tapas på La Cucaracha

Älskar verkligen tapas och tycker att det är en skön grej att få in flera smårätter samtidigt. Är man på restaurang så står i alla fall jag ofta inför dilemmat att det är svårt att välja rätt  på menyn och just tapas råder oftast bot på den ångesten för mig...det blir lite gott av allt.

Vi hade i lördags kväll bokat bord på La Cucaracha. Själv hade jag varit där och ätit en gång tidigare, men det var för fem och ett halvt år sedan och mitt minne av stället var rätt utsuddat, så det var definitivt dags att testa igen. Jag valde först och främst den självklara favoriten Gambas al ajillo (räkor i olja med vitlök) och sedan Chorizo asado (grillad spansk chorizo), Patatas con aoli (potatisklyftor med aioli), Croquetas de verduras (kroketter med grönsaksfyllning) och Queso Manchego (spansk manchego-ost). Till detta drack vi en självklart en flaska tinto, som sig bör när man äter spanskt.

Maten var definitivt i mitt tycke, men jag tycker att det där sista stinget fattades och det kändes lite oinspirerat. Räkorna var goda som räkor i olja och vitlök oftast är, manchegon och korven var även de goda, men kroketterna var ett litet bottennapp, då de för min smak var lite för geggiga utan den krispiga yta man är van att få när man beställt kroketter. Annars var det en trevlig atmosfär med en relativt nedsläckt lokal med inte för högljudd spansk musik ur högtalarna och levande ljus på borden. Servicen var snabb och smidig, då både vår beställning och maten fixades snabbt.

Tyvärr blir det inte några bilder i detta inlägg då det i all hast glömdes av när maten kom in, hoppas ni klarar er ändå.

// Daniel 


Jordgubbar med Kesella Vanilj

En nästan för enkel och snabbt fixad efterrätt, speciellt nu när vi är bortskämda med en bra tillgång på svenska jordgubbar, är att servera dessa härligt röda bär "straight up" (alltså som de är) med en smaksatt kvarg, i denna variant Arlas Kesella Vanilj.



Jordgubbarnas friska söt-syrlighet tycker jag väger bra mot Kesellans mer krämiga konsistens med en lagom vaniljsmak.  Jag väljer att helst använda hela bär, då jag gillar känslan att dela dem med skeden (varför gillar jag egentligen det?) och dessutom blir inte upplägget så saftkladdigt, men visst, de kan självklart även delas.

// Daniel

En avstickare från stressen på E4:an

Har under en längre tid regelbundet handlat produkter från Saltå Kvarn i Järna. Det känns som att de satsar på att ha ett bra sortiment med jämn och bra kvalité. Dessutom ligger deras eko-tänkande helt rätt i tiden, pro-miljö som man ändå är (fast jag har fortfarande lång väg att vandra). Detta är något som gjort att jag gärna återkommit till deras varor. Dessutom tycker jag att de har en grafisk profil som heter duga, så det blir ju finfint i skafferiet med deras förpackningar.


Saltås produkter har jag fram till för några dagar sedan köpt i dagligvaruhandeln. Efter att ha kryssat fram på E4:an ett tag så tog vi en liten avstickare vid Järna för att titta in i deras butik. Butiken må vara liten, men jag kan säga att den var ett riktigt positivt möte, speciellt med tanke på många av de "fabriksförsäljnigar" man varit på tidigare. På något vis blir det något som känns genuint och byggt med hjärtat. Måste säga att det blev ett riktigt lyckat stopp på vägen hem.


Det blev dessutom en hel del handlat. Bland annat en påse med 2,5 kg kikärtor, rårörsocker, havregryn och bulgur (se bilden nedan). Men även några burkar kidneybönor och vita bönor.



Så känner du stressen på E4:an mellan Nyköping och Södertälje, tveka inte, sväng av vid Järna och titta in i kvarnens butik. Om det är så att du inte har någon köplust, ta dig en fika på deras café. Jag kan nästan lova att du kommer känna lugn efter det.

// Daniel

Lime- och chilimarinerade kycklinglår

Tänkte att jag skulle starta med en trevligt och somrigt kycklingrecept. Här använder du med fördel kycklinglår med ben och skinnet kvar, men även andra delar fungera bra. Tillsammans med salladen blir det en lätt och fräsch rätt för den varma årstiden. Denna rätt kan serveras som den är men om man vill göra den lite matigare kan man med fördel använda sig av ris eller bulgur.



För två personer:

4 st kycklinglår

Marinad:
Juicen från 1 lime
1 halv färsk röd chili
1 tsk råsocker
Några nypor salt
3-4 varv med svartpepparkvarnen
1 dl neutral olja (tex. rapsolja)

Sallad:
Några blad krispig sallad (gärna från kruka)
1 strimlad morot
En handfull med alfalfagroddar
1 liten rödlök

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden i en tillräckligt stor skål, så att kycklingdelarna ledigt får plats. Rulla limen under tryck från din handflata innan du delar den så du lättare får ut det mesta av juicen. Strimla chilin fint och tillsätt den i marinaden. Låt den stå och dra ett tag så alla smaker blandar sig på ett bra sätt.

Nu är det dags att starta med kycklinglåren. Tag en gaffel och perforera kött och skinn några gånger så att marinaden kan tränga in och smaksätta bättre. Lägg sedan mer bitarna i marinaden och masera in smakerna ordentligt. Låt ligga och dra minst två timmar, eller ännu hellre i fem timmar.

När kycklingen marinerat klart sätter du ugnen på 250 grader och placerar grillgallret strax ovan mitten. Grilla kycklingen i ugnen i ungefär 35-40 minuter, eller tills de är genomstekta, vilket man kan se om man sticker spetsen på en kniv in i köttet och saften som rinner ut är klar. Vänd bitarna några gånger under tiden så de får fin färg runt om. Samtidigt som fågeldelarna går färdigt i ugnen kan du enkelt montera ihop salladen på tallriken samt dra lite fin olivolja runt om. Pressa lite limejuice över salladen precis innan servering.






Då åker vi...

Nu tänkte jag starta upp det som jag har haft funderingar på under en längre tid, att skriva. Problemet har bara varit; vad ska jag skriva om? Det är inte förrän nu som tankarna har på något sätt landat och mognat i det som kommer att avhandlas på denna blogg; mat och dryck ur min synvinkel - direkt från folkhemmet.

Det ska bli kul att skriva om mat och dryck, vilket är något som ligger så många människor varmt om hjärtat. Det kommer självklart bli inlägg om olika recept jag gillar och använder, men jag tänker mig även att jag kommer att skriva om allt som hör en måltid till. Detta kan innebära inlägg om väsentliga (och för den delen oväsentliga) köksprylar, tankar om råvaror, resturangbesök och kokböcker eller varför bara inte en betraktelse över en måltid. 
  

Hoppas det du kommer att finna här innebär en god läsning för dig och att du kommer tillbaka hit. 


// Daniel


RSS 2.0