Lime- och chilimarinerade kycklinglår

Tänkte att jag skulle starta med en trevligt och somrigt kycklingrecept. Här använder du med fördel kycklinglår med ben och skinnet kvar, men även andra delar fungera bra. Tillsammans med salladen blir det en lätt och fräsch rätt för den varma årstiden. Denna rätt kan serveras som den är men om man vill göra den lite matigare kan man med fördel använda sig av ris eller bulgur.



För två personer:

4 st kycklinglår

Marinad:
Juicen från 1 lime
1 halv färsk röd chili
1 tsk råsocker
Några nypor salt
3-4 varv med svartpepparkvarnen
1 dl neutral olja (tex. rapsolja)

Sallad:
Några blad krispig sallad (gärna från kruka)
1 strimlad morot
En handfull med alfalfagroddar
1 liten rödlök

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden i en tillräckligt stor skål, så att kycklingdelarna ledigt får plats. Rulla limen under tryck från din handflata innan du delar den så du lättare får ut det mesta av juicen. Strimla chilin fint och tillsätt den i marinaden. Låt den stå och dra ett tag så alla smaker blandar sig på ett bra sätt.

Nu är det dags att starta med kycklinglåren. Tag en gaffel och perforera kött och skinn några gånger så att marinaden kan tränga in och smaksätta bättre. Lägg sedan mer bitarna i marinaden och masera in smakerna ordentligt. Låt ligga och dra minst två timmar, eller ännu hellre i fem timmar.

När kycklingen marinerat klart sätter du ugnen på 250 grader och placerar grillgallret strax ovan mitten. Grilla kycklingen i ugnen i ungefär 35-40 minuter, eller tills de är genomstekta, vilket man kan se om man sticker spetsen på en kniv in i köttet och saften som rinner ut är klar. Vänd bitarna några gånger under tiden så de får fin färg runt om. Samtidigt som fågeldelarna går färdigt i ugnen kan du enkelt montera ihop salladen på tallriken samt dra lite fin olivolja runt om. Pressa lite limejuice över salladen precis innan servering.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0