Flyttbestyr

Håller på att flytta så det kommer tyvärr att dröja med nya inlägg ett tag...återkommer snart!

// Daniel


Jag, en vinnare!

För ett tag sedan deltog jag i denna smörgåstävling med en biffsmörgås med pepparrotsfraiche. Nu har det fallit sig så pass bra att jag blev en av vinnarna och jag känner mig riktigt stolt :D

Stort tack till Jesper på Krubb!


Soldaten Svejk

Ett ställe som jag har varit många gånger på (mest för den goda tjeckiska ölen på fat måste erkännas) är krogen Soldaten Svejk. Jag har alltid gillat det rustika och enkla med stället och nu har sambon och jag varit där och ätit. Från menyn valde jag denna gång "Gulasch Saper Vodicka" och sambon "Schnitzel Feldkurat Katz" och jag lovar, maten är lika rustik som stället i sig. Rejäl husman med tilltagna potioner. Gulaschen på nötkött (som var så mört och bra tillagat att det nästan föll isär) smakade fin-fint och sambons schnitzel var mer eller mindre överfylld med god ost och skinka. Snabb och uppmärksam service hjälpte upp det kanske lite för överdånande stimmet från övriga lokalbesökare, men det är ju å andra sidan stojigt och stimmigt det ska vara på Svejk.




Snittar med hoummus och oliver

Skär av kanterna på ett valfritt bröd, här ett samsikt. Rosta brödet krispigt och dela snett över. Klicka på hoummus och strö över hackade oliver. Passar bra som snittar, tilltugg framför TVn eller som en enklare förrätt med en sallad.


BBQ-grillade spareribs med coleslaw

Istället för att hålla på med en kolgrill (som jag just nu tyvärr inte har tillgång till) försökte jag mig på att få till bra BBQ-grillade spareribs i ugnen istället för att använda sig av indirekt värme på kolgrillen. Kanske inte blir lika bra, men definitivt gott. Tricket är nog att använda sig av en låg temp, lång tillagningstid och en långpanna med vatten under gallret. Dessa ribs på strax över 900 g tog strax över 3 timmar på sig att bli klara.  Kanske hade behövt en halvtimme till.
 


Jag förvärmde ugnen tillsammans med långpannan med vatten till 175 grader och stoppade sedan in köttet penslat med nedanstående BBQ-sås på en sida. Sänkte sedan direkt till 150 grader. Med jämna mellanrum vände jag på köttet och penslade samtidigt den sidan som ska vara uppåt. Det sköter sig mer eller mindre själv och man kan med fördel grejja med annat medans köttet går klart.

Enkel BBQ-sås
1 dl Heinz Chilisås
1/2 dl vatten
1/2 dl olja
4 msk tomatpuré
4 msk socker
2 msk liquid smoke
2 msk vitvinsvinäger
1 finriven köttbuljongstärning
salt
svartpeppar

Blanda alla ingridienser väl och smaka av. Liquid smoke är rökessens (som ger röksmak) på flaska. Kan köpas på välsorterade butiker.



Coleslaw
1/4 vitkålshuvud
1 morot
1 liten gul lök
4 msk majonäs
3 msk creme fraiche
1 msk dijonsenap
1-2 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar

Strimmla vitkålen tunt och lägg i en bunke. Strö salt över kålen och låt det dra i en 20-30 min. Krama sedan ur så mycket vatten du kan och orkar. Detta gör att det blir lite mjukare och inte så "träig" som vitkål annars kan uppfattas (iaf av mig). Riv ner moroten och skiva löken. Blanda med vitkålen. Gör sedan dressingen, salta och peppra efter smak (tänk på det redan använda saltet i kålen). Blanda dressing och kål ordentligt och ställ i kyl. Kan med fördel göras tidigt eftersom jag tycker det blir bättre om den får dra lite.


Solens mat

Solens mat som just nu sänds på torsdagskvällar på SVT 1 är ett så bra och skönt "feel good"-program som man bara sitter ner i TV-soffan och njuter av. Riktigt bra public service i mina ögon. Bo Hagström som leder programmet, smakar sig igenom det bästa och mesta ur Italiens skafferi och han har den där pondusen som gör att han blir så där lite som en härlig mysfarbror när han kryssar sig fram mellan skinkor, pasta och ost. Att Hagström dessutom riktar in sig på det lokalt producerade och det mer rustika köket är riktigt upplyftande och inspirerande. Men det är väl det italiensk mat handlar om, tänker jag.

Missa inte på torsdagskvällar kl. 20.00.


En libanes i Jerusalem

Har under senare tiden fått ett litet "thing" för meze och libanesisk mat.  Så när vi var i Jönköping i helgen passade sambon och jag på att luncha på Liban Deli.


Det fick bli en Deli Royal-meny med 6 olika meze + 3 olika grillspett (lammfärs, kyckling och fläsk) och bulgur. De meze jag valde var Hoummos, Baba Ganough (en favorit sedan ett tag tillbaka), tabbouleh, falafel, sambosek (liten köttföttfärsfylld pirog) och rkakat jebne (fetaostfyllda knyten). Till detta fick man självklart de stora goda pitabröden. Roligt när mer internationell mat "goes fast food". Det smakade bra, var prisvärt och vi blev mätta och belåtna.

En snabb thai

Rörde ihop en snabb thai-inspirerad gryta som jag tycker blev rätt så bra. Brukar ha en hel del saker hemma i kylen och då blir det ju genast mycket enklare att snabbt kunna kirra något mättande gott och uppskattat åt sambon. Här får man även över till morgondagens matlåda, eller om man vill bjuda över grannen. Servera med ris.



För fyra:

2 kycklingfiléer
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tummstor bit ingefära
1-2 msk grön chilipasta
1 msk koriander på burk (eller 1/2 dl färskhackad)
1 burk kokosmjölk
2 stjälkar citrongräs
1 röd chili
juice från 1 lime
salt
peppar

Starta med att koka riset på. Medan riset kokar på plattan hackar du lök, vitlök och ingefära; hettar upp en neutral (tex. rapsolja) olja i en kastrull och låter löken och ingefäran svettas lite. Banka citrongräset med baksidan av knivhandtaget. Låt sedan vitlök, chili och citrongräs steka  med någon minut. Därefter är det dags för limejuice, koriander och tillsist kokosmjölken. Skär kycklingen i lagom bitar och tillsätt den. Sjud sakta några minuter till kycklingen är klar och dra sedan kastrullen från värmen. Plocka bort citongräset när det är dags för servering. Ha gärna en svalkande sallad till för det kan upplevas som lite hett.

RSS 2.0