Med smak av orienten

Sambon inhandlade två nya kokböcker härmomsistens, en om tapas och en om meze (varav meze-boken syns på bilden nedan) och vi rörde ihop en relativt enkel middag med hjälp och inpiration av boken. Det blev de klassiska libaneserna tabbouleh och hummus som vi toppade med färsspett. Till detta hade vi självklart härligt stora "oriental-style" pitabröd. Recepten nedan räcker gott och väl till 4 personer (och eftersom vi bara är två så blev det lunch dagen efter också).


Lammfärsspett (i detta fall dock utan spett-detaljen)
500 g lammfärs
1 dl hackad persilja
1/2 dl hackad mynta
2 msk rivet citronskal
2 hackade vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

Blanda färsen med alla ingredienserna och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Forma åtta små järpar och grilla på grill eller i ugn (som vi gjorde) ungefär 6-8 minuter.

Tabbouleh
1 1/2 dl bulgur (torr vikt)
100 g bladpersilja
1 kruka mynta
1 finhackad rödlök
1/2  finhackad gurka (skalad och urkärnad)
3 hackade tomater (urkärnade)
Saften av 1 citron
2-3 msk olivolja
salt
svartpeppar

Koka bulgur enligt paketet och låt svalna. Hacka resten av ingridigenserna fint och blanda ihop. Pressa över citron och häll i olivoljan. Salta och peppra och blanda väl.

Hummus
Hummusen gjorde jag lite mer "på fri hand" men med inspiration från boken. Dessutom gjorde jag den från grunden med 2 dl torkade kikärtor (alltså inte från burk som de flesta använder) som fått lega i blöt i tio timmar och sedan kokat i nytt vatten i en timme. Tahini (sesampasta) gjorde jag även själv genom att rosta sesamfrön i en torr het panna tills de fått en gyllenbrun färg. Sedan hade jag i fröna i en mixer och ytterst lite olivoja och salt så det blev en fast pasta av det.

 2 dl kikärtor (torr vikt)
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl grovhackad bladpersilja
Saften av 1 halv citron
2-3 tsk tahini (sesampasta)
4-5 krm spiskummin
salt
peppar
1,5-2 dl olivolja

Häll i kikärtorna i en matberedare och mixa (spara gärna några för garnering). Hacka persiljan mixa i den med kikärtorna tillsammans med vitlök och tahini. Pressa sedan i citronsaften och krydda med salt och peppar. Mixa sedan i olivoljan tills det blir en härligt krämig smet. Servera i vid skål med olivolja och de sparade kikärtorna.


Kommentarer
Postat av: Lisa

Vilken smarrig blogg du startat! Orkar ni verkligen laga så ambitiös middag varje dag? impad Ha det gott, kram!

2008-07-24 @ 18:16:13
URL: http://prusiluskansliv.blogg.se/
Postat av: Stina

Det var godaste gott det där :)

2008-07-24 @ 21:45:59
URL: http://kerma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0